Kako postići uspjeh na ispitu?

Siguran si da imaš znanje potrebno za prolazak ispita stranog jezika. Prijavio si se i sada je na tebi samo da čekaš datum održavanja ispita kako bi pokazao svoje znanje. No nervozan si – što ako ne prođeš? Ili si već polagao ispit i nisi prošao, iako vjeruješ da znaš dovoljno. Što se dogodilo? Kako osigurati uspjeh na ispitu?

I pored toga što smo naučili gradivo do određene razine koju želimo polagati na ÖSD ispitu ili nekom drugom jezičnom ispitu, i dalje imamo problem kod nekih vještina.

Najčešći razlozi neuspjeha na ispitu jesu nervoza prije i tijekom ispita te nedovoljna količina pripreme za ispit.

Problem količine pripreme kao razlog neuspjeha jednostavno je riješiti – samo trebaš više učiti, zar ne? Nije to baš tako lako.

Ako si osoba koja uči „kampanjski“, možeš imati velikih problema unatoč tome što je broj sati koje si uložio u učenje možda jednako vremenu koje je netko drugi uložio. Strane jezike jako je teško učiti u posljednji trenutak. Osim toga što bi ti to znanje trebalo ostati u glavi da se služiš njime ostatak života, također je jezik previše kompleksan da bi ga naučio napamet. Dakle, rješenje je kontinuirano učenje.

Kontinuirano učenje

Najbitniji dio formule za uspjeh na ispitu jest kontinuirano učenje. Ono podrazumijeva određenu posvećenost učenju jezika u smislu svakodnevne izloženosti istom. Bilo da je to neki tekst na tom stranom jeziku koji ćeš pročitati ili ćeš pogledati film ili seriju bez titlova – nije važno. Ono što je bitno jest aktivno i pasivno upijanje jezika, načina na koji se riječi sastavljaju, izgovor riječi i generalno širenje vokabulara.

Ono što nitko nije volio u školi jest domaća zadaća. Vjerojatno nam kao mlađima nije imalo smisla raditi kod kuće nakon što smo marljivo radili u školi. Ipak, sada kada smo stariji, trebalo bi nam biti jasno da je pisanje domaće zadaće izrazito bitno u ukupnom učenju i pripremi za ispit. Redovito odrađivanje zadaće može dati vidne rezultate čak i kada nismo sve najbolje razumjeli.

studying at home

Zadaća učitelja teška je i nezahvalna, niti su učitelji svemogući. To što ideš na tečaj stranog jezika ne znači da se tvoje učenje smije odvijati samo na nastavi. Često količina uloženog slobodnog vremena u učenje utječe na uspjeh na ispitu i općenito znanje jezika.

Simulacija testa

Drugi problem s kojim se kandidati za ispit često susreću jest nervoza prije ispita ili za vrijeme polaganja ispita. Ovisno o razini nervoze, ona može biti uistinu velika prepreka u polaganju ispita. Bilo bi dobro vježbati metode opuštanja čak i prije ispita, u situacijama kada nisi nervozan, tako da bi ti to bilo prirodno kada dođe vrijeme za ispit. Metode poput dubokog disanja i opuštanja mišića mogu uvelike djelovati na stanje tvog uma u vrijeme ispita i utjecati na uspjeh na ispitu.

Osim toga, jako je dobro organizirati simulaciju ispita kako bi znao što te na ispitu čeka. Sasvim je normalno osjećati određenu razinu nelagode kada se susretnemo s novim okolnostima. No što si se više upoznao sa nekom situacijom, to ćeš manje u toj situaciji biti nervozan. Baš zbog toga si trebaš na neki način pokušati rekreirati ispitno okruženje i time naučiti na taj osjećaj.

Neke osobe nemaju problema s ispitom i nervozom te njima ne trebaju navedeni savjeti. Ipak, ako si jedna od osoba kojima stres odmaže u tolikoj mjeri da ih sputava u polaganju ispita, pokušaj se ipak pridržavati svega što smo naveli i uspjeh je zajamčen.

Naravno, osim nositi se s nervozom, za uspjeh na ispitu ključno je znanje koje posjeduješ i dovoljna razina pripreme za taj ispit. Za slučaj da želiš uskoro polagati ispit stranog jezika, EUDIALOG je tu za tebe. Naši stručni predavači upoznati su s postupkom ispitivanja i mogu te pripremiti za ono što te očekuje.

Ako si zainteresiran za tečaj stranog jezika javi se: info@dialog-group.eu ili telefonski na 098 134 0882.