Kako postići učinkovito učenje stranog jezika?

Svatko je od nas nekada bio u situaciji kada nešto silno želimo naučiti, ali nam jednostavno ne uspijeva. Učinkovito učenje nije jednostavno i zahtijeva puno vremena i truda. Način postizanja učinkovitog učenja nije univerzalan te ovisi o tome što djeluje za pojedinca. U nastavku ćemo dati prijedloge i savjete koje možeš preuzeti i prilagoditi sebi i metodi učenja koja tebi odgovara.

Odredi stvarno stanje i planiraj učenje

Za početak bitno je odrediti početno znanje tako da znaš da čemu si i da možeš pratiti svoj napredak. Pokušaj razmisliti o sljedećem:

  • Što znam?
  • Što mi ide bolje, a što lošije?
  • Što bih htio/htjela unaprijediti?
  • Koji su moji tjedni ciljevi s učenjem? Što želim postići na kraju tečaja?

Odgovaranjem na ta i slična pitanja razumiješ svoje trenutačno znanje, ali također počinješ i planirati buduće stjecanje znanja i time si stvaraš obvezu i motiviranost za izvršavanje postavljenih ciljeva.

Nemoj se bojati pogriješiti

Ogroman problem u učenju nečega novoga proizlazi iz toga što nas je strah reći nešto krivo ili netočno. To dovodi do neaktivnosti i ostajanja na istom mjestu bez mogućnosti napretka. Svatko tko uči nešto novo pogriješit će kad-tad, a čak i osobe koje su stručnjaci ponekad pogriješe. Nema srama u tome da se pogriješi, samo je potrebno iz toga nešto novo naučiti.

Opće je poznato kako djeca uče puno brže od odraslih, a velik dio toga proizlazi iz činjenice da djeca nemaju problem s pogreškama. Otkako su se rodila uče nešto novo i stalno griješe pa su i naviknula na to da čine nešto krivo. Također su uglavnom i okružena s ljudima koji znaju bolje od njih te tako djeca primaju neprestanu povratnu informaciju iz koje uče i napreduju.

Greške su dio učenja i što prije to shvatimo to će nam lakše biti učiti.

Učinkovito učenje znači kontinuirano vježbanje

Česta greška u školi, na tečajevima i instrukcijama jest to da učenici to shvate kao dovoljnu količinu vremena potrošenog na određeno učenje. To posebno vrijedi kada se dodatno plaća, jer zašto bih, pobogu, ja još morao sam učiti, kada već plaćam tu osobu? Činjenica je da učitelji nisu svemogući, a za učinkovito učenje je potreban trud s obje strane.

Učitelj se može tih nekoliko sati truditi objasniti ti nešto što je bolje moguće, ali tek ćeš ponavljanjem to usvojiti. Ako kod kuće nemaš previše vremena, izdvoji tek nekoliko minuta da bi prošao sve što ste radili na nastavi. Za bolje rezultate, dakako, treba izdvojiti i više vremena.

S jezikom je puno lakše jer smo okruženi medijima na stranim jezicima. Pogledati film, seriju ili nešto drugo na stranom jeziku u današnje je vrijeme puno jednostavnije nego nekada. Pročitaj knjigu prilagođenu tvojoj razini znanja, zamoli prijatelja da razgovara desetak minuta s tobom na tom jeziku ili pronađi prijatelja preko interneta i povremeno komuniciraj s njim. Vježbanje jezika ne mora biti monotono, potrebno je samo pronaći način koji tebi odgovara.

Prati svoje učenje i napredak

Ako na neki način ne pratiš što si naučio, bit će teško vidjeti napredak. Isto kao što ne primijetiš kako dijete raste ako si s njime iz dana u dan, tako ne vidiš ni znanje koje svakodnevno upijaš. A ako ne vidiš napredak, može se dogoditi nedostatak motivacije. Stoga bi bilo dobro voditi nekakav dnevnik toga što je naučeno.

Pokušaj obratiti pozornost na sljedeće kategorije:

  • gramatika
  • vokabular
  • izgovor.

Nakon svake lekcije probaj upisati što si taj dan naučio vezano za pojedinu kategoriju. Time ćeš uvidjeti s čime najviše imaš poteškoća, a i smanjit ćeš si vrijeme potrebno za organizaciju učenja u budućnosti. Primjerice, ako vidiš da imaš problema s izgovorom, snimi se kako govoriš riječi s kojima imaš poteškoća, poslušaj kako si nešto rekao i radi na tome da to zvuči kako želiš da zvuči. Nadalje, ako imaš poteškoća s vokabularom, napravi si kartice s kojima ćeš se samostalno ispitivati riječi koje želiš naučiti. Napisati riječ s jedne strane kartice, a značenje s druge, izvrstan je način učenja novih riječi. Štoviše, možeš se i nagraditi svaki puta kada naučiš određeni broj novih riječi i pretvoriti učenje u igru.

učinkovito učenje stranog jezika

Učenje ne mora biti dosadno i monotono, a rad na sebi uvijek je poželjna osobina. Kako bismo uspješno napredovali, a ne uzalud trošili vrijeme, potrebno je znati kako osigurati učinkovito učenje koje je prilagođeno pojedinoj osobi. Za slučaj da ti je potrebna osoba koja će te usmjeriti u tvom naumu da unaprijediš svoje znanje stranog jezika, javi nam se na info@dialog-group.eu ili 0981340882 i pronađi tečaj koji najviše odgovara tvojim potrebama.