5 savjeta za učinkovito učenje njemačkog jezika

Svatko se od nas drugačije nosi s učenjem. Neki željno iščekuju svaku priliku u kojoj imaju mogućnost nešto novo naučiti. S druge strane, postoje oni koji vode veliku bitku svaki puta kada je potrebno naučiti nešto što nije u njihovoj zoni komfora. Kažu da je najteži strani jezik za naučiti onaj prvi. Isto stoji za učenje njemačkog jezika.

Ako je njemački jezik prvi strani jezik koji želiš naučiti, neće biti jednostavno. Razlog tomu je što jedini drugi jezik iz kojeg možeš povlačiti usporedbe jest tvoj materinji jezik. Više naučenih jezika znači više usporedbi i paralela koje će ti pomoći u učenju novog jezika.

Naravno, nije beznadno ako je njemački jezik prvi strani jezik koji učiš. Štoviše, trebaš biti ponosan što si se odlučio na taj korak! A kako bismo ti pomogli u tvom pothvatu, navodimo savjete za učenje njemačkog jezika.

1. Društvene mreže

Ako si osoba koja provodi puno vremena na društvenim mrežama, ovaj savjet idealan je za tebe. Vjerojatno već znaš napamet što na kojoj tipki piše i kako doći do onoga što želiš na stranici. Sve što trebaš jest prebaciti jezik društvene mreže koju upotrebljavaš na njemački jezik. To je dobar početak za učenje njemačkog jezika u smislu svladavanja osnovnih riječi i izraza.

2. Filmovi i serije

Još jedan savjet vezan za tehnologiju jest gledanje filmova i serija na njemačkom jeziku. Uz velik izbor stranica u današnje vrijeme na koje se možeš pretplatiti za gledanje filmova ne bi trebao imati problema s pronalaskom filmova i serija na njemačkom jeziku. Za početnike preporučujemo titlove na našem jeziku s obaveznim obraćanjem pozornosti na izgovor riječi.

Ako ti je lakše možeš gledati filmove i serije na jeziku koji razumiješ, ali staviti njemačke titlove. Oni napredniji s više pouzdanja u svoje znanje mogu se okušati gledanju njemačkih filmova uz čitanje titlova na istom jeziku. Ovdje je više naglasak na usavršavanje znanja – uz pažljivo slušanje vježbaš kako se riječi izgovaraju, a iz konteksta filma/serije možeš zaključiti što znače pojedine nepoznate riječi.

3. Putovanja

Što si više okružen stranim jezikom koji učiš to će ti lakše biti savladati ga. Prva dva savjeta svakako su obuhvaćena time. Ipak, najbolji način za naučiti neki jezik jest otići u stranu državu u kojoj se govori taj jezik. Naravno da to nije svima praktično te da si ne mogu svi to priuštiti. No ako ti se pruži prilika otići u jednu od zemalja u kojima je njemački jezik službeni, nemoj oklijevati!

4. Svakodnevne radnje

Bitan aspekt za učenje njemačkog jezika jest praksa. Ako već nemaš prilike otputovati u stranu zemlju, bez brige! Praksu možeš odraditi i iz udobnosti vlastitog doma. Kada nasamo odrađuješ svakodnevne aktivnosti po kući pokušaj na njemačkom jeziku opisivati to što radiš. Bitno je opustiti se dok govoriš strani jezik te naučiti se razmišljati na njemu. Ako se neke riječi ne možeš sjetiti, nije bitno, uvijek postoji rječnik i internet. Bitno je vježbanje izgovora i naviknuti se na govor.

5. Prijatelji

Nakon što si svojim monolozima po kući skupio hrabrosti za napredak, vrijeme je da pokažeš svoje znanje drugima. Pronađi nekog prijatelja koji taj jezik zna ili ga također uči te komuniciraj s tom osobom na njemačkom jeziku. Prošetajte, sjednite na kavu ili se podružite kod kuće. Bitno je da imaš osobu s kojom ćeš redovito pričati.

Ključno je zapamtiti da oboje možete pogriješiti, ali isto tako jedan drugome možete pomoći kada zapne. Tu ste da podržite jedan drugoga te vam ne treba biti neugodno.

Sve su to, naravno, savjeti koji najbolje idu uz redovito pohađanje tečaja jezika. Ako te zanima učenje njemačkog jezika uz profesionalne i simpatične profesore, mi smo tu za tebe. Javi nam se na info@dialog-group.eu i zajedno ćemo otkriti koji oblik i razina nastave ti najbolje odgovaraju. Vidimo se!