Neformalni i formalni engleski jezik

Smatraš da znaš koristiti se engleskim jezikom u pisanom i usmenom obliku? Bravo! Ipak, ako želiš dovesti svoje znanje engleskog jezika na višu razinu, potrebno je znati kada upotrebljavati koji oblik jezika. Kako bi u službenom okruženju osoba ostavila dobar dojam, potrebno je upotrebljavati formalni engleski jezik.

S druge strane, upotrebom neformalnog jezika u svakodnevnim situacijama osoba će se činiti pristupačnija i opuštenija. Oba oblika engleskog jezika imaju svoju svrhu.

Kada upotrebljavati neformalni, a kada formalni engleski jezik?

Važno je znati da nijedan oblik nije netočan i teoretski je moguće upotrebljavati oba oblika u svakoj situaciji. No lako je moguće da ćeš ostaviti pogrešan dojam ako u nekim situacijama ne kažeš nešto na određeni način. Bitno je u obzir uzeti kontekst i ciljanu publiku.

Formalni se jezik upotrebljava u razgovoru s osobama koje ne poznajemo dovoljno dobro, u poslovnim e-porukama, znanstvenim člancima, prezentacijama, službenim i pravnim dokumentima, u razgovoru s nadređenima, na razgovorima za posao i slično.

Za razliku od toga, neformalni jezik upotrebljavamo u razgovoru s osobama s kojima smo bliski ili kojima želimo pokazati da pokušavamo ostvariti prijateljski odnos, na društvenim mrežama i slično. Također se često upotrebljava u oglašavanju, umrežavanju i razgovoru s potencijalnim klijentima, ako takav utisak želiš ostaviti.

Pravilo je sljedeće: ako želiš ostaviti dojam da si stručna osoba koja ozbiljno shvaća svoj posao, upotrebljavaj formalni engleski jezik, a ako želiš ostvariti/održavati prijateljski odnos s nekime i želiš izraziti svoju osobnost i osjećaje, koristi se neformalnim engleskim jezikom.

Gramatika

U formalnom obliku engleskog jezika gramatika je složenija, a rečenice se često sastoje od većeg broja riječi. Na primjer:

Vokabular

Često su frazalni glagoli dio neformalnog jezika. Također, ako postoje sinonimi, dulja riječ je češće bolja za formalni engleski jezik. Promotrimo primjere:

No postoje i frazalni glagoli koji se upotrebljavaju isključivo u formalnim okolnostima: adhere to, engage in, set forth, pertain to,… Jako bi neobično zvučalo kada bi se ti glagoli upotrijebili u neformalnim situacijama. Kao i uvijek, bitan je kontekst.

Zamjenice i skraćivanje

Formalni je jezik manje osoban pa se tako i češće upotrebljava prvo lice množine umjesto prvog lica jednine. Primjerice:

    • I’m sorry I have to say this…
      We regret to inform you…

    • I can help you with that.
      We can assist you with any lingering concerns.

Također, u formalnom engleskom jeziku izbjegavamo skraćivanje izostavnikom (apostrofom). Prema tome, nećemo reći I’m here and I can’t help you, nego I am here and I cannot help you.

Uporaba pogrešnog oblika jezika može dovesti do nesporazuma ili se osoba može pokazati kao nepristojna. Zato je bitno pripaziti na kontekst!

A za slučaj da ti je potrebna stručna osoba za prijevod ili lekturu poslovnog dopisa kako bi dojam bio što bolji, javi nam se na info@dialog-group.eu ili na 0981340882.